« انـا فـتـحـنـا لـك فـتـحـا مـبـیـنـا »
با پیروزی عملیات طریق القدس و قطع ارتباط زمینی یگان های تحت امر سپاه سوم عراق در دو منطقه غرب رود کرخه و غرب رود کارون ، زمینه مناسب برای عملیات در هر یک از این دو منطقه فراهم شد . منطقه غرب کرخه به دلایلی همچون دور کردن دشمن از شهرهای اندیمشک ، دزفول ، شوش و تناسب استعداد یگان های خودی با وسعت منطقه و تناسب وضعیت طبیعی زمین آن با رزم نیروی پیاده ، برای اجرای عملیات برگزیده شد . سپس یگان ها نقاط حساس زمین را شناسایی کردند . عقبه دشمن به دو جاده چنانه ، فکه ، پل نادری ، عین خوش اتکا داشت ، بنابراین با توجه به این وضعیت ، عملیات طراحی و اجرا شد . در محور شمالی دو قرارگاه و در محورهای شرقی و جنوبی هرکدام یک قرارگاه وارد عمل شدند . در مرحله اول ، تنگه عین خوش را تیپ 14 امام حسین(ع) اصفهان با فرماندهی شهید حاج حسین خرازی آزاد کرد و توپخانه دشمن در منطقه " علی گره زد " با عملیات نفوذی یک گردان از تیپ 27 محمدرسول الله(ص) تهران به فرماندهی شهید محسن وزوایی منهدم شد . در مرحله دوم ، تنگه رقابیه مسدود شد ، یگان های خودی با استفاده از کانالی که در زمین های رملی در انتهای میشداغ احداث شده بود ، تنگه رقابیه را دور زدند و دشمن را از پشت محاصره کردند . دشمن که از همان مرحله اول موقعیت خود را در خطر دیده بود ، برای خروج از محاصره فشار شدیدی وارد می آورد تا معبر عین خوش را باز کند ، لیکن رشادت نیروهای تیپ 14 امام حسین (ع) مانع از موفقیت دشمن شد . در مرحله سوم ، پیشروی به سوی مقر فرماندهی دشمن آغاز شد و تیپ 27 محمدرسول الله (ص) به فرماندهی شهید جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان ، سایت های 4 و 5 را به اشغال در آورد . در مرحله چهارم ، با پاک سازی منطقه آزاد شده و تعقیب دشمن ، شرق رودخانه دویرج به تصرف درآمد و دشمن به غرب این رودخانه عقب رانده شد . بدین ترتیب همه اهداف تامین گردید و اشکرهای 10 زرهی و 1 مکانیزه عراق نیز آسیب جدی دیدند .
نام عملیات : فتح المبین
زمان اجرا : 1361/1/2
مدت اجرا : 10 روز
مكان اجرا : محور شوش ، رودخانه كرخه ، جاده اهواز – اندیمشك و غرب دزفول
رمز عملیات : یا زهرا ( سلام الله علیها )
تلفات دشمن : بیش از 4000 كشته و 15000 اسیر
ارگان های عمل كننده : سپاه و ارتش
اهداف عملیات : آزاد سا زی بخش وسیعی از خاك ایران و خارج ساختن شهر های دزفول ، اندیمشك و جاده اندیمشك . – اهواز از برد توپخانه و سایت موشكی دشمن در چهار مرحله
===================================
شـهـدای فـروردیـن مـاه شـهـر تـرکـالـکـی :
1 - شـهـیـد عـلـی صـفـابـخـش - شـهـادت 1361/1/6 عملیات آفندی رقابیه (تنگه رقابیه) و جبهه شوش هنگام جمع آوری و خنثی نمودن مین های مزدوران بعثی بشهادت رسید .
2 - شـهـیـدجـاویـدالـاثـر غـلـامـعـبـاس بـاقـری فـر - شـهـادت 1362/1/22 فکه
3 - شـهـیـد یـدالـلـه جـعـفـری - شـهـادت 1367/1/30 جبهه فاو عراق ( پیک معاونت اطلاعات عملیات در قرارگاه کربلا ) .
شـادی روح شـهـدا صـلـوات
===============================================
عملیات فتح المبین
فتح الفتوح رزمندگان اسلام
هفده ماه از انجام عملیات ناكام توكل در منطقه پل نادری و شرق رودخانه وحشی كرخه می گذشت و دشمن همچنان در منطقه گسترده فكه ، شوش ، عین خوش ، چنانه و مناطق دیگری از جبهه جنوب به سر می برد ، تا سرانجام عملیات فتح المبین در چهار مرحله برای آزاد سازی بخش وسیعی از خاك میهن و خارج ساختن شهرهای دزفول ، اندیمشك و جاده اهواز – اندیمشك از برد توپخانه و سایت موشكی سنگین و پركار عراق طرح ریزی شد . در عملیات طریق القدس زمینه مناسبی برای این كار بزرگ و سرنوشت ساز فراهم شده بود .
برای عملیات فتح المبین فرمانده وقت سپاه ( سرلشگر رضایی ) با قرآن استخاره می كند كه این آیه مباركه می آید انا فتحنا لك فتح مبینا
ساعت 30 دقیقه بامداد دوم فروردین ماه 1361 یكصد گردان از سپاه و 35 گردان از ارتش ایران ، در غرب دزفول و شوش با رمز یا زهرا به قلب دشمن زدند . در مقابل 170 گردان از قوای رزمی عراق صف كشیده بودند . نیروهای خودی در قالب چهار قرارگاه عملیاتی سازماندهی شده و از چهار محور شوش ، رودخانه كرخه ، كوه میشداغ در جاده اهواز – اندیمشك و غرب دزفول حمله را شروع كردند .

در مرحله اول و دوم ، تنگه های عین خوش و رقابیه به روی دشمن مسدود و در دو مرحله دیگر ارتش عراق تا پشت رودخانه دویرج عقب رانده شد .
در این عملیات شهیدان حسین خرازی فرمانده لشگر 14 امام حسین و محسن وزوایی فرمانده یك گردان از تیپ 27 محمد رسول الله در شكست عراقی ها در محور رقابیه و علی گره زد بزرگترین موفقیت را به ارمغان آوردند . كار بی نظیری كه در این عملیات انجام شد و مایع شگفتی عراقی ها گردید ، حفر كانال و تونل در زمین های رملی منطقه و دور زدن دشمن از طریق آن بود . لشگر های 19 زرهی و 1 مكانیزه عراق كه در این محاصره غافلگبر شده بودند ، با تحمل آسیب های فراوان و شكستی كه احمد متوسلیان فرمانده تیپ 27 محمد رسول الله به آنها وارد آورد ، از میان رفتند .
با انجام عملیات فتح المبین 2400 كیلومتر از خاك ایران در شمال خوزستان آزاد و دستیابی به چاه های نفت ابوغریب حاصل شد . طی 10 روز نبرد ، 18 فروند هواپیما ، 3 فروند چرخبال ، 361 دستگاه تانك و نفربر ، صد ها دستگاه خودروی نظامی و شمار چشمگیری از سلاح های انفرادی و نیمه سنگین دشمن از بین رفت و بیش از 4000 تن از نیروهای عراقی كشته و 15000 نفر دیگر نیز به اسارت نیروهای ایرانی در آمدند .
همچنین شمار 150 دستگاه تانك ، 170 دستگاه نفربر ، 165 قبضه توپ ، شماری سلاح سبك و نیمه سنگی ، یك سایت كامل موشك سام به همراه سه فروند موشك و انبوهی مهمات دیگر به دست رزمندگان اسلام افتاد . این عملیات با فرماندهی مشترك قرارگاه كربلا سپاه و ارتش و چهار قرار گاه قدس به فرماندهی سردار عزیز جعفری ، نصر به فرماندهی سردار شهید حسن باقری ، فجر به فرماندهی سردار شهید مجید بقایی و قرارگاه فتح به فرماندهی سردار سرلشكر رحیم صفوی و غلامعلی رشید انجام شد .
خلاصه گزارش عملیات :
نام عملیات : فتح المبین
زمان اجرا : 2/1/1361
مدت اجرا : 10 روز
مكان اجرا : محور شوش ، رودخانه كرخه ، جاده اهواز – اندیمشك و غرب دزفول
رمز عملیات : یا زهرا ( سلام الله علیها )
تلفات دشمن : بیش از 4000 كشته و 15000 اسیر
ارگان های عمل كننده : سپاه و ارتش
اهداف عملیات : آزاد سازی بخش وسیعی از خاك ایران و خارج ساختن شهر های دزفول ، اندیمشك و جاده اندیمشك . – اهواز از برد توپخانه و سایت موشكی دشمن در چهار مرحله
=======================================
عملیات فتح المبین

با پیروزی عملیات طریق القدس و قطع ارتباط زمینی یگان های تحت امر سپاه سوم عراق در دو منطقه ی غرب دزفول و غرب رود کارون، زمینه مناسب برای عملیات در هر یک از این دو منطقه فراهم شد. منطقه غرب دزفول به دلایلی همچون دور کردن دشمن از شهرهای اندیمشک، دزفول، شوش و تناسب استعداد یگان های خودی با وسعت منطقه و تناسب وضعیت طبیعی زمین منطقه با رزم نیروی پیاده، برای اجرای عملیات برگزیده شد، سپس یگان ها نقاط حساس زمین را شناسایی کردند. عقبه دشمن به دو تنگه عین خوش و رقابیه اتکاء داشت، بنابراین با توجه به این وضعیت، عملیات طراحی و اجرا شد. در محور شمالی دو قرارگاه و در محورهای شرقی و جنوبی هر کدام یک قرا گاه وارد عمل شدند. در مرحله اول، تنگه عین خوش توسط تیپ 14 امام حسین (ع) با فرماندهیحسین خرازی مسدود شد.
توپخانه دشمن در منطقه "علی گره زد" با عملیات نفوذی، یک گردان از تیپ 27 حضرت رسول (ص) به فرماندهیمحسن وزواییرا منهدم کرد. در مرحله دوم تنگه رقابیه مسدود شد؛ یگان های خودی با استفاده از کانالی که در زمین های رملی احداث شده بود، تنگه رقابیه را دور زدند و دشمن را از پشت محاصره کردند. دشمن که از همان مرحله اول موقعیت خود را در خطر دیده بود، برای خروج از محاصره، فشار شدیدی وارد می آورد تا تنگه عین خوش را باز کند، اما با رشادت نیروهای تیپ 14 امام حسین (ع) موفق نمی شود. در مرحله سوم، پیشروی به مقر فرماندهی دشمن آغاز شد و یگان 27 حضرت رسول (ص) به فرماندهی
احمد متوسلیان، سایت 4 و 5 را که محل استقرار فرماندهی لشکر یک مکانیزه دشمن بود، به اشغال در آورد. در مرحله چهارم، با پاک سازی منطقه آزاد شده و تعقیب دشمن، ارتفاعات منطقه عملیاتی به تصرف درآمد و دشمن به غرب رودخانه رویرج عقب رانده شد. بدین ترتیب همه اهداف تامین گردید و لشکر ده زرهی و یک مکانیزه عراق نیز آسیب جدی دیدند.
منطقه : جبهه جنوبی – شوش و دزفول
رمز : یا زهرا (س)
تاریخ : 2/1/61 تا 10/1/61
هدف: آزاد سازی منطقه غرب دزفول و جاده دزفول – دهلران و تامین اندیمشک، شوش ، دزفول و جاده اندیمشک – اهواز
وسعت منطقه آزاد شده : 2400 کیلومتر مربع
عملیات فتح المبین 2 فروردین 1361
اِنّا فَتَحنا لَکَ فَتحَاً مُبیناً.
طرح ریزی عملیات افتخارآفرین فتح المبین از اواسط آبان سال 1360 آغاز شد و پس از تلاش های مستمر و خستگی ناپذیر و انجام مشورت ها و هماهنگی های گسترده میان فرماندهان نظامی، در ساعت سی دقیقه بامداد 2فروردین ماه، فرمان حمله با رمز "بسم الله الرحمن الرحیم، بسم الله القاصم الجبارین و یا زهرا..." صادر شد.
رزمندگان دلاور اسلام با دریافت پیام، عملیات حماسی و تاریخی فتح المبین را در شمال خوزستان آغاز کردند و از جنوب و شمال غربی شوش و غرب دزفول در چند محور با ارتش عراق درگیر شدند. در ساعت 2 بامداد اولین خاکریزهای دشمن به دست نیروهای ایرانی سقوط کرد.
در مرحله اول عملیات ، رزمندگان اسلام موفق شدند ضمن زخمی و به هلاکت رساندن 000، 10 نفر از سربازان دشمن تعداد 200، 2 نفر از آنان را به اسارت خویش در آورند و 7 فروند هواپیمای دشمن را سرنگون و تعداد 60 دستگاه تانک عراقی را منهدم و منطقه ای به وسعت 650 کیلومتر مربع در محورهای عملیاتی شوش و دزفول را از وجود دشمن پاک کنند.
روز سه شنبه سوم فروردین تعداد اسرای تخلیه شده به مرز 5000 نفر رسید و رزمندگان ایرانی به کلیه اهداف خود دست یافتند و منتظر مرحله ی بعدی عملیات شدند.
مرحله دوم عملیات فتح المبین (4/1/1361)
ساعت یک بامداد چهارشنبه چهارم فروردین مرحله دوم عملیات فتح با کلمه رمز "یا زهرا" آغاز شد و نیروهای ایران اسلامی در اولین ساعات شروع عملیات، تلفات سنگینی بر قوای دشمن وارد آوردند و به مواضع او در جبهه های غرب شوش و دزفول دست یافتند. در این مرحله از عملیات تنگه رقابیه و ارتفاعات میشداغ پاکسازی شد. تعداد 4000 موشک و 13 دستگاه کاتیوشا به دست رزمندگان اسلام افتاد و 20 قبضه توپ سالم به غنیمت گرفته شد و تیپ 96 ارتش عراق از هم پاشید و فرماندهان تیپ های 96 و 60 همراه با چند تن از افسران ارشد آن ها به اسارت در آمدند. مجموعه اسرای شمارش شده تا مرحله دوم عملیات از مرز 6000 نفر گذشت.
مرحله سوم عملیات فتح المبین (7/1/1361)
در سومین مرحله ی عملیات فتح بزرگ "فتح المبین" مهم ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول فتح شد. این مرحله از عملیات که ادامه عملیات فتح محسوب می شد، ساعت 22 و 30 دقیقه شب شنبه 7فروردین با نام فتح المبین و با کلمه رمز "یا زهرا" در شمال غربی شوش آغاز شد و رزمندگان ایران اسلامی موفق شدند ضمن انهدام سه تیپ رزمی عراق، حدود 5000 تن دیگر از قوای دشمن را به اسارت در آورند. در این عملیات سنگین که پیروزی عظیمی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شد، مهم ترین پایگاههای کنترل و دفاع هوایی ایران و حساس ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول از اشغال عراقی ها خارج شد و حدود 70 تانک و نفربر به دست قوای اسلام افتاد.
رزمندگان ایران مرکب از دلاورمردان ارتش جمهوری اسلامی، جان برکفان سپاه و بسیج با شکستن نخستین خطوط دفاع دشمن پایگاه های رادار و سایت چهار و پنج واقع در حوالی منطقه ابوصلیبی خات را به محاصره در آوردند.
تعداد هواپیمای سرنگون شده دشمن از آغاز عملیات فتح تا پایان مرحله ی سوم عملیات به 14 فروند رسید. در این عملیات تیپ های یک پیاده مکانیزه، تیپ پیاده 93 و تیپ 10 نیروهای ویژه ی ارتش عراق به کلی متلاشی و اکثر نفرات این سه تیپ کشته، زخمی و یا به اسارت ارتش اسلام درآمدند و علاوه بر نابودی تعداد بسیار زیادی تانک و نفربر، خودرو و مهمات، ده ها دستگاه تانک، نفربر و خودرو ارتش متجاوز عراق به همراه مقادیر قابل توجهی مهمات به دست رزمندگان ایران اسلامی افتاد. طی این عملیات هزاران تن از قوای عراق به اسارت درآمدند.
مرحله چهارم عملیات فتح المبین (8/1/1361)
در چهارمین مرحله ی عملیات که سحرگاه روز یکشنبه 8 فروردین با نام فتح و با کلمه ی رمز "یا زهرا" آغاز شد رزمندگان غرور آفرین ایران اسلامی موفق شدند با عملیات برق آسا و کوبنده ی خویش مناطق سندال، چنانه و عین خوش (پادگان ارتفاعات عین خوش)، دشت عباس، امام زاده عباس، ارتفاعات تینه و ابوقریب، واوی، و ارتفاعات بسیار مهم و استراتژیک دوسلک (مرکز فرماندهی و تدارکاتی دشمن) در منطقه ی برغازه را به تصرف در آورند. هم چنین بعد از ظهر همان روز، تیپ های 421 و 96 ارتش عراق پس از عملیات رزمندگان افتخارآفرین ایران اسلامی به طور کامل متلاشی و کلیه نفرات این دو تیپ کشته، مجروح و یا اسیر شدند.
در این مرحله از عملیات مناطق دشت عباس و امامزاده عباس در شمال غربی منطقه ی شوش و منطقه ی عین خوش از وجود تجاوزگران عراقی پاک سازی و به کنترل کامل نیروهای ایرانی درآمد و تعداد اسرای شمارش شده ی دشمن تا پایان مرحله ی چهارم عملیات فتح به بیش از 15000 تن رسید. هم چنین در این مرحله صدها تن از قوای دشمن به هلاکت رسیدند، تعداد 200 دستگاه خودرو، هشت دستگاه تانک به همراه مقادیر بسیار زیادی سلاح های سبک و مهمات به غنیمت سپاهیان سلحشور اسلام در آمد و ضمناً تعداد هواپیماهای سرنگون شده دشمن به 18 فروند رسید. ارتفاعات تینه که از بزرگ ترین حوضچه های نفتی شمال خوزستان می باشد از وجود نیروهای دشمن پاک شد و چاههای نفت ابوقریب به کنترل کامل رزمندگان اسلام در آمد.
آخرین نتایج حاصله از عملیات پیروزمندانه فتح المبین را به صورت زیر می توان خلاصه کرد:
1- انهدام نیروهای دشمن که سپاه چهارم ارتش عراق را تشکیل می داد به استعداد سه لشکر شامل :
الف : لشکر 10 زرهی متشکل از تیپ 42 زرهی تیپ 24 مکانیزه، تیپ 7 زرهی و تیپ 60 پیاده.
ب : لشکر یک مکانیزه شامل تیپ 1 مکانیزه، تیپ27 مکانیزه، تیپ 34 زرهی و تیپ 51 زرهی.
پ: تیپ های تحت امر لشکر یک و ده شامل تیپ 99 پیاده، تیپ 96 پیاده، تیپ 426 پیاده، تیپ 505 پیاده، تیپ 423 پیاده، و تیپ 241 پیاده.
ت : هلاکت و اسارت چندین هزار تن از افراد ارتش خلقی .
ث: مجموعه تلفات رزمی دشمن حدود 25 هزار تن بود که یا زخمی شده و یا به هلاکت رسیدند و بالغ بر 15هزار نفر به اسارت درآمدند. ضمناً 360 دستگاه از انواع تانک و نفربر زرهی دشمن منهدم، تعداد زیادی تانک، نفربر و خودروی سبک و سنگین و مقادیر بسیار زیادی از انواع مهمات به غنیمت گرفته شد که حدود 150 دستگاه تانک، 170 نفربر و حدود 500 دستگاه خودرو، چندین قبضه موشک سام 6 زمین به هوا، چند قبضه موشک زمین به زمین، 165 قبضه توپ شامل توپ های 182 میلیمتری، 130 میلیمتری و 152 میلیمتری از آن جمله بودند.
2- آزاد شدن ارتفاعات مهم شمال غربی خوزستان به اسامی ابوصلیبی خات معروف به رادار و سایت، علی گره زد، عین خوش، تینه، برغازه، واوی، رقابیه، میشداغ، ارتفاعات 350 معروف به ارتفاعات دهلیز، شاوریه، دلتا، تپه چشمه، جوفینه، کوت کاپن و ارتفاعات 202.
3- رهایی شهرهای دزفول، اندیمشک، شوش، پایگاه چهارم هوایی و جاده سراسری اندیمشک – اهواز و صدها روستا از زیر آتش توپخانه دوربرد و موشک های تخریبی زمین به زمین دشمن.
4- دستیابی به چاه های نفت ابوقریب در ارتفاعات تینه یکی از بزرگ ترین حوضچه های نفتی خوزستان.
5- آزادشدن سه پاسگاه ژاندارمری از استان های ایلام و خوزستان به اسامی عین خوش، دوسلک و جسرنادری.
6- آزاد سازی فرودگاه اضطراری دهلران .
7- آزاد شدن جاده دزفول، دشت عباس، عین خوش وهم چنین مناطق دشت عباس، دشت چنانه و زمین های سرخه که از مهم ترین مناطق کشاورزی شمال خوزستان به حساب می آید. در طی عملیات پیروزمندانه فتح المبین دوهزار کیلومتر مربع از خاک ایران اسلامی از تصرف متجاوز خارج شد.
=============================================
عملیات فتح المبین
«انا فتحنا لك فتحا مبینا»

عملیات فتح المبینبا خاتمه یافتن عملیات طریق القدس، تلاش برای اجرای عملیات بعدی به منظور جلوگیری از قدرت تصمیم گیری، تجدید سازمان و تقویت روحیه دشمن آغاز شد. در این شرایط كه نیروهای رزمنده ابتكار عمل در جنگ و پشت جبهه را در دست داشتند، دو منطقه «غرب دزفول» و «منطقه عمومی خرمشهر» (غرب كارون) نظر فرماندهان نظامی را به خود جلب كرده بود كه الزاما می بایست یكی از آن ها جهت اجرای عملیات انتخاب می شد. پس از مدت ها بحث و بررسی، فرماندهان نیروی زمینی ارتش، منطقه خرمشهر؛ و فرماندهان سپاه پاسداران منطقه غرب دزفول را برای انجام عملیات بزرگ آینده پیشنهاد كردند كه سرانجام منطقه پیشنهادی سپاه به دلایلی همچون تناسب یگان های خودی با وسعت این منطقه، تناسب شرایط طبیعی این منطقه با رزم قوای پیاده و ... جهت انجام عملیات فتح المبین برگزیده شد.
طرح ریزی عملیات افتخار آفرین فتح المبین از اواسط آبان 1360 آغاز شد و پس از تلاش های مستمر و خستگی ناپذیر و انجام مشورت ها و هماهنگی های گسترده، میان فرماندهان نظامی، سرانجام طرح عملیاتی شماره 1 فتح المبین در اواخر دی ماه همان سال آماده شد. روز 13 بهمن 1360 در پی یك نشست مشترك بین فرماندهان عمده سپاه و ارتش طرح یادشده به یگان های عمده اجرایی ابلاغ و متعاقب دریافت اطلاعات جدید در 30 بهمن همان سال طرح اولیه بازنگری شده و طرح شماره 2 در 13 اسفند انتشار یافت.
این عملیات با مراجعه به قرآن كریمفتح نامگذاری شد و سرانجام در حالی كه اشك شوق در چشمان كلیه حاضران مركز فرماندهی جمع شده بود، در ساعت سی دقیقه بامداد روز دوشنبه 2 فروردین ماه فرمان آغاز حمله بزرگ و سرنوشت ساز فتح المبین به شرح زیر صادر شد:
بسم الله الرحمن الرحیم ، بسم الله القاصم الجبارین و یا زهرا
رزمندگان دلاور اسلام با دریافت پیام، عملیات حماسی و تاریخی فتح المبین را در شمال خوزستان آغاز كردند و از جنوب و شمال غربی شوش و غرب دزفول در چند محور با ارتش عراق درگیر شدند.

اهداف عملیات
- آزادسازی بخش وسیعی از مناطق اشغال شده، همچون سایت 4 و 5 رادار و ده ها روستای منطقه.
- انهدام دو لشكر عراق (10 زرهی و 1 مكانیزه).
- دست یابی به خطوط پدافندی مناسب و استفاده از حداقل نیروهای خودی در آن خطوط
- خارج كردن شهرهای شوش، اندیمشك و دزفول از تیررس آتش توپخانه دشمن.
- دور كردن آتش موثر دشمن از جاده اهواز – اندیمشك.
منطقه عملیات :
منطقه عمومی فتح المبین در غرب رودخانه كرخهواقع شده است و از شمال به ارتفاعات صعب العبورتی شكن،دالپری، چاه نفت و تپه سپتون؛و از جنوب به ارتفاعاتمیشداغ ، تپه های رملی و چزابه(شیب)؛ و شرق بهمرز بین المللی(در شمال و جنوب فكه) منتهی می شود.
منطقه مزبور 2500 كیلومتر مربع وسعت دارد از لحاظ جغرافیایی ناهموار است و علاوه بر ارتفاعات یادشده، دارای تپه های ماهور بسیار و بعضاً غیر قابل عبور می باشد. این بلندی ها به دلیل پستی زمین در شرق كرخه، روی شهرهایشوش، هفت تپه و جادهاهواز – اندیمشك كاملا مشرف می باشند. ارتفاعاتابوصلیبی خات با 202 و 189 متر،كوه های برغازه ، رقابیه تی شكن، كمر سرخ، تنگه ابوغریب و رقابیه، مراكز رادار، سایت 4 و 5، پادگان عین خوش و نقاط حساسی همچون دوسلك و سه راهی قهوه خانه از عوارض مهم منطقه عملیاتی فتح المبین بودند.
جاده های آسفالتهدزفول به دهلران، عین خوش به چم سری، جاده تنگه ابوغریب،جاده امام زاده عباس به چاه نفتو پل های احداث شده روی رودخانه هایچیخواب ودویرجنیز از مهم ترین راه های مواصلاتی منطقه محسوب می شدند.

استعداد دشمن :
مسئولیت پدافند از منطقه غرب دزفول به عهده دو لشكر 10 زرهی و 1 مكانیزه ارتش عراق بود و به تناسب میزان هوشیاری دشمن و آگاهی از عملیات نیروهای ایران، براستعداد آن ها افزوده می شد. در مجموع، تمامی یگان هایی كه قبل از شروع عملیات، در منطقه مستقر بودند؛ و نیز تمام یگان هایی كه حین عملیات وارد منطقه شدند، عبارت بودند از:
- لشكر 10 زرهی؛ شامل: تیپ های 17، 42، 51 و 60 زرهی، تیپ 24 مكانیزه، تیپ های 55، 99، 423 و 505 پیاده.
- لشكر 1 مكانیزه؛ شامل: تیپ های 34 و 51 زرهی، تیپ های 1 و 27 مكانیزه، تیپ های 93، 96، 109 و 426 پیاده.
- لشكر 3 زرهی ؛ شامل: تیپ های 6 و 12 زرهی، تیپ 8 مكانیزه.
- لشكر 6 زرهی؛ شامل: تیپ 25 مكانیزه.
- لشكر 9 زرهی؛ شامل: تیپ 14 مكانیزه و تیپ های 35 و 43 زرهی.
- لشكر 7 پیاده: شامل: تیپ های 19 و 38 پیاده.
- یگان هایی با ماموریت های ویژه: تیپ های 10، 11، 12، 13، 14، 15، 19، 603، 604، 605.
- تیپ های مستقل: تیپ مكانیزه گارد ریاست جمهوری، تیپ 10 زرهی، تیپ های 91 و 92 پیاده و تیپ 5 گارد مرزی
كماندو: 9 گروهان
- توپخانه: 4 گردان از لشكر 10، 4 گردان از لشكر 1، 3 گردان از لشكر 3، گردان 217 .

قوای خودی :
قرارگاه مركزی كربلا با فرماندهی مشترك نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران، هدایت كلی عملیات را بر عهده داشت كه چهار قرارگاه فرعی زیر تحت امر آن بود:
الف – قرارگاه قدس هدایت نیروهای زیر را به عهده داشت:
ارتش: تیپ 84 پیاده خرم آباد با 3 گردان، تیپ 2 زرهی لشكر 92 زرهی اهواز با 3 گردان
سپاه: تیپ 41 ثارالله (ع) با 6 گردان، تیپ 14 امام حسین (ع) با 9 گردان، عناصری از سپاه ایلام
ب – قرارگاه نصر هدایت نیروهای زیر را به عهده داشت:
ارتش : تیپ های 1، 2 و 3 از لشكر 21 پیاده حمزه با 10 گردان، تیپ 58 ذوالفقار با 4 گردان
سپاه: تیپ 27 محمد رسول الله (ص) با 9 گردان، تیپ 7 ولی عصر (عج) با 9 گردان
ج – قرارگاه فجر هدایت نیروهای زیر را به عهده داشت:
ارتش: لشكر 77 پیاده خراسان با 3 تیپ
سپاه: تیپ 33 المهدی (عج) با 6 گردان، تیپ 46 فجر با 5 گردان، تیپ 17 علی ابن ابی طالب (ع) با 6 گردان امام سجاد (ع) با 11 گردان
د – قرارگاه فتح هدایت نیروهای زیر را به عهده8 داشت:
ارتش: تیپ 1 لشكر 92 زرهی، تیپ 55 هوابرد، تیپ 37 زرهی شیراز
سپاه : تیپ 25 كربلا، تیپ 8 نجف با 8 گردان
در مجموع حدود 100 گردان از سپاه و 35 گردان از ارتش در عملیات شركت كردند.
هم چنین واحدهایی از توپخانه، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش، مهندسی جهاد سازندگی و مهندسی سپاه و ارتش، پشتیبانی عملیات را بر عهده داشتند.

طرح مانور
منطقه مورد نظر برای عملیات به چهار محور زیر تقسیم شده كه در هر یك از آن ها می بایست یك قرارگاه عملیاتی وارد عمل شود:
الف – محور تی شكن و چاه نفت:
قرارگاه قدس در این محور ماموریت داشت تا از جناح لشكر 10 عراق وارد عمل شده و ارتفاعاتكمر سرخو 202،امام زاده عباس، شهر و پادگان و ارتفاعاتعین خوش و در نهایت منطقه ابوغریب را به تصرف خود درآورد. این قرارگاه در صورت موفقیت می توانست عقبه لشكر 10 را ببندد و به همین دلیل نتیجه عملیات آن، بسیار اساسی و سرنوشت ساز بود.
ب – محور غرب پل نادری:
در این محور قرارگاه نصر موظف بود اهدافی همچونشاویه،بلتا، جوفینه، علی گره زد، تپه چشمه، شهدا و كوت كاپونرا تصرف و تامین نماید كه به دلیل نوع درگیری این قرارگاه (تك جبهه ای) ، پیش بینی نتایج عملیات در این محور سخت و دشوار بود.
ج – محور غرب شوش :
دشمن در منطقه غرب شوش، به دلیل وجود اهداف مهمی همچون سایت 4 و 5 رادار از مستحكم ترین مواضع و خطوط دفاعی برخوردار بود قرارگاه فجر ماموریت داشت ضمن تصرف اهداف فوق الذكر، روی ارتفاعاتابوصلیبی خات مستقر شود.
د – محور رقابیه:
تصرف تنگه رقابیه و منطقه دوسلك، وظیفه قرارگاه فتح بود كه در نتیجه آن، عقبه لشكر 1 عراق بسته می شد. در صورت موفقیت نیروهای این قرارگاه و الحاق آن ها با نیروهای قرارگاه قدس، خط نهایی عملیات تامین می شد.

شرح عملیات
در ساعت 00:30 بامداد 2/1/1361، عملیات فتح المبین با رمز مباركیازهرا (س) آغاز شد. حوادث و رویدادهای عملیات در محور و مراحل مختلف آن به شرح ذیل می باشد:
مرحله اول عملیات فتح المبین (2/1/1361)در این مرحله در محور قرارگاه قدس، تیپ 14 امام حسین (ع) در جناح راست موفق شد با حركت احاطه ای از شمال غربی و غرب رودخانه چیخواب ضمن تصرف منطقه عین خوش، عقبه دشمن در این محور را مسدود كند. تیپ 41 ثارالله و تیپ 84 خرم آباد نیز در جناح چپ این قرارگاه از شمال دشت عباس طرف امام زاده عباس و تپه 202 پیشروی كرده و مواضع دشمن را به تصرف خود درآورد، لیكن این مواضع در جریان پاتك های شدید دشمن مجددا به اشغال نیروهای عراقی درآمد.
در محور قرارگاه نصر؛ یگان های عمل كننده در ساعت 01:30 بامداد با دشمن درگیر شدند. در حالی كه واحدهای ارتش عراق در این محور به شدت مقاومت می كردند، یك گردان از تیپ 27 محمد رسول الله (ص) كه ماموریت تصرف علی گره زد و خاموش كردن آتش توپخانه مستقر در آن را بر عهده داشتند، تا اعماق خطوط دشمن نفوذ كرده و قرارگاه توپخانه دشمن را به تصرف درآوردند. در نتیجه، یگان های دیگر این قرارگاه موفق شدند مواضع اصلی پدافندی دشمن در شمال محورپل نادری، سرخه فلیه، سرخه صالح و تپه چشمه، كوت كاپون، سه راهی قهوه خانه و تپه شاوریه را به تصرف در آورند.
در محور قرارگاه فجر؛ به دلیل مستحكم بودن خطوط پدافندی، حجم انبوه آتش و هوشیاری دشمن نسبت به جهت تك و نیز انسداد اكثر راه كارهای پیش بینی شده خودی، نیروهای این قرارگاه با روشن شدن هوا به موقعیت اولیه خود بازگشتند. در محور قرارگاه فتح؛ ماموریت این قرارگاه در آغاز عملیات، تنها اعزام گروه های «آرپی جی زن» برای شكار این تانك ها محدود گردید. بر همین اساس گروه های مورد نظر اعزام شدند، لیكن تنها موفق گردیدند حدود 20 تانك و نفربر دشمن را منهدم كنند.

مرحله دوم عملیات فتح المبین(4/1/1361)ساعت یك بامداد چهار شنبه چهارم فروردین، مرحله دوم عملیات فتح با كلمه رمزیازهرا(س) آغاز شد و نیروهای ایران اسلامی در اولین ساعات شروع عملیات، تلفات سنگینی بر دشمن وارد آوردند و به مواضع او در جبهه های غرب شوش و دزفول دست یافتند. در این مرحله از عملیات تنگه رقابیه و ارتفاعات میشداغ پاكسازی شد.
در این مرحله، ماموریت اصلی به عهده قرارگاه فتح بود تا با تصرف تنگه رقابیه و ضمن تهدید عقبه نیروهای عراقی، در منطقه قرارگاه فجر، موجب كاهش فشار دشمن به قرارگاه قدس شود. قرارگاه های نصر و قدس نیز در این مرحله ماموریت داشتند تا با ترسیم خطوط پدافندی خود، در مقابل پاتك های دشمن مقاومت كنند.
هم چنین، قرارگاه فجر همچون مرحله اول ماموریت داشت تا به منظور جلب توجه دشمن به انجام عملیات ایذایی بپردازد و ذهن فرماندهان عراقی را از محور اصلی عملیات منحرف نماید.
قرارگاه فتح از دو محور عملیات خود را آغاز كرد. یك تیپ پیاده به همراه یك گردان زرهی با هدف تصرف ارتفاعات رقابیه، از حاشیه تنگه رقابیه و آب گرفتگی وارد عمل شدند و دو تیپ نیز محور اصلی حركت خود را تنگه دلیجان – به منظور دور زدن دشمن – قرار دادند و در نتیجه موفق شدند تنگه رقابیه، ارتفاعات رقابیه و میشداغ به همراه تعداد زیادی تجهیزات سنگین دشمن را به تصرف درآورند . به دنبال آن، نیروهای عراقی از فشار خود در محور عین خوش كاسته و پاتك های سنگین را متوجه منطقه رقابیه كردند و به رغم این كه خطوط پدافندی نیروهای خودی در داخل تنگه تا آستانه سقوط پیش رفت، لیكن مقاومت نیروهای خودی به حفظ و تامین اهداف این مرحله منجر شد.

مرحله سوم عملیات فتح المبین (7/1/1361)در سومین مرحله عملیات، مهم ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول فتح شد. این مرحله از عملیات مقارن ساعت 22 و 30 دقیقه شب شنبه 7 فروردین با نام فتح المبین و با كلمه رمزیازهرا در شمال غربی شوش آغاز شد.
فرماندهان سپاه و ارتش پس از كسب نتایج موفقیت آمیز در مرحله دوم عملیات، به این نتیجه رسیدند كه نیروهای دشمن به دلیل از هم پاشیدگی سازمان و گسستگی در سیستم فرماندهی خود، احتمالا از منطقه عملیاتی فرار خواهند كرد. لذا تصمیم گرفته شد هر چه سریع تر با انجام عملیات دیگری، قوای دشمن منهدم و خطوط پدافندی قوای خودی تصحیح و تقویت شود. بر همین اساس، پس از طراحی مانور این مرحله از عملیات، نیروهای خودی در بامداد روز هفتم حمله خود را آغاز كردند و همان گونه كه پیش بینی می شود، دشمن برای مصون ماندن از انهدام و اسارت نیروهایش، بسیاری از مواضع خود را به ناچار ترك كرده و به منتهی الیه خطوط پدافندی خود در منطقه، (چنانه، دوسلك و غرب ارتفاعات تینه) عقب نشینی نمود.

مرحله چهارم عملیات فتح المبین (8/1/1361)در چهارمین مرحله عملیات كه سحرگاه روز یكشنبه 8 فروردین با نام فتح و كلمه رمزیازهرا آغاز شد.
قرارگاه نصر به پاكسازی منطقه متصرفه در شرقارتفاعات تینهپرداخته و پس از آن به كمك قرارگاه قدس شتافت. قرارگاه قدس كه در روز گذشته ارتفاعات 202 تنگه ابوغریب را به تصرف درآورده بود، می كوشید از فرار نیروهای در حال عقب نشینی عراق جلوگیری نماید. قرارگاه فجر نیز مسئولیت پاكسازی منطقه متصرفه خود را بر عهده داشت.
هم چنین نیروهای قرارگاه فتح ضمن عبوراز تنگه دلیجان به سمت برغازه و دوسلك موفق شدند این دو منطقه را به تصرف در آورده و با نیروهای قرارگاه نصر الحاق نمایند و سپس به سمت مرزهای بین المللی پیشروی كنند.
در مجموعه، طی این مرحله از عملیات ، ارتفاعات تینه، دوسلك و برغازه به تصرف كامل درآمدند و دشمن به غرب رودخانه دویرج و تپه 182 عقب رانده شد.
لازم به ذكر است كه نیروهای خودی در تلاش اصلی خود در این مرحله كه دستیابی به عقبه های دشمن و ممانعت از فرار نیروهای آنان بود موفق نبودند و دشمن توانست بسیاری از نیروها و تجهیزات خود را از منطقه عملیات خارج نماید.

نتایج
- آزادسازی 2500 كیلومتر مربع از خاك جمهوری اسلامی؛ شامل دهها بخش و روستا، سایت 4 و 5 رادار، جاده مهم دزفول – دهلران و ... .
- نزدیك شدن نیروهای خودی به مرز در منطقه غرب شوش و دزفول.
- خارج شدن شهرهای دزفول، اندیمشك و شوش و مراكز مهمی همچون پایگاه هوایی دزفول از تیررس توپخانه دشمن، و دستیابی به چاه های نفت ابوقریب در ارتفاعات تینه.
- انهدام بیش از 4 لشكر، 361 تانك و نفربر، 18 هواپیما، 300 خودرو، 50 توپ و 30 دستگاه مهندسی ارتش عراق.
- به غنیمت گرفته شدن 320 تانك و نفربر، 500 خودرو، 165 توپ، 50 دستگاه مهندسی و مقادیر زیادی سلاح و تجهیزات انفرادی.
- به اسارت در آمدن بیش از 15 هزار تن از نیروهای دشمن.
- كشته و مجروح شدن حدود 25 هزار تن از نیروهای دشمن.
===========================================================
عمليات فتح المبين + ویدئوی مستند ساعت سین روز ر ویژه عملیات فتح المبین
فتح الفتوح رزمندگان اسلام
هفده ماه از انجام عمليات ناكام توكل در منطقه پل نادري و شرق رودخانه وحشي كرخه مي گذشت و دشمن همچنان در منطقه گسترده فكه ، شوش ، عين خوش ، چنانه و مناطق ديگري از جبهه جنوب به سر مي برد ، تا سرانجام عمليات فتح المبين در چهار مرحله براي آزاد سازي بخش وسيعي از خاك ميهن و خارج ساختن شهرهاي دزفول ، انديمشك و جاده اهواز – انديمشك از برد توپخانه و سايت موشكي سنگين و پركار عراق طرح ريزي شد . در عمليات طريق القدس زمينه مناسبي براي اين كار بزرگ و سرنوشت ساز فراهم شده بود .
براي عمليات فتح المبين فرمانده وقت سپاه ( سرلشگر رضايي ) با قرآن استخاره مي كند كه اين آيه مباركه مي آيد انا فتحنا لك فتح مبينا
ساعت 30 دقيقه بامداد دوم فروردين ماه 1361 يكصد گردان از سپاه و 35 گردان از ارتش ايران ، در غرب دزفول و شوش با رمز يا زهرا به قلب دشمن زدند . در مقابل 170 گردان از قواي رزمي عراق صف كشيده بودند . نيروهاي خودي در قالب چهار قرارگاه عملياتي سازماندهي شده و از چهار محور شوش ، رودخانه كرخه ، كوه ميشداغ در جاده اهواز – انديمشك و غرب دزفول حمله را شروع كردند .
در مرحله اول و دوم ، تنگه هاي عين خوش و رقابيه به روي دشمن مسدود و در دو مرحله ديگر ارتش عراق تا پشت رودخانه دويرج عقب رانده شد .
در اين عمليات شهيدان حسين خرازي فرمانده لشگر 14 امام حسين و محسن وزوايي فرمانده يك گردان از تيپ 27 محمد رسول الله در شكست عراقي ها در محور رقابيه و علي گره زد بزرگترين موفقيت را به ارمغان آوردند . كار بي نظيري كه در اين عمليات انجام شد و مايع شگفتي عراقي ها گرديد ، حفر كانال و تونل در زمين هاي رملي منطقه و دور زدن دشمن از طريق آن بود . لشگر هاي 19 زرهي و 1 مكانيزه عراق كه در اين محاصره غافلگبر شده بودند ، با تحمل آسيب هاي فراوان و شكستي كه احمد متوسليان فرمانده تيپ 27 محمد رسول الله به آنها وارد آورد ، از ميان رفتند .
با انجام عمليات فتح المبين 2400 كيلومتر از خاك ايران در شمال خوزستان آزاد و دستيابي به چاه هاي نفت ابوغريب حاصل شد . طي 10 روز نبرد ، 18 فروند هواپيما ، 3 فروند چرخبال ، 361 دستگاه تانك و نفربر ، صد ها دستگاه خودروي نظامي و شمار چشمگيري از سلاح هاي انفرادي و نيمه سنگين دشمن از بين رفت و بيش از 4000 تن از نيروهاي عراقي كشته و 15000 نفر ديگر نيز به اسارت نيروهاي ايراني در آمدند .
همچنين شمار 150 دستگاه تانك ، 170 دستگاه نفربر ، 165 قبضه توپ ، شماري سلاح سبك و نيمه سنگي ، يك سايت كامل موشك سام به همراه سه فروند موشك و انبوهي مهمات ديگر به دست رزمندگان اسلام افتاد . اين عمليات با فرماندهي مشترك قرارگاه كربلا سپاه و ارتش و چهار قرار گاه قدس به فرماندهي سردار عزيز جعفري ، نصر به فرماندهي سردار شهيد حسن باقري ، فجر به فرماندهي سردار شهيد مجيد بقايي و قرارگاه فتح به فرماندهي سردار سرلشكر رحيم صفوي و غلامعلي رشيد انجام شد .
خلاصه گزارش عملیات :
نام عمليات : فتح المبين
زمان اجرا : 2/1/1361
مدت اجرا : 10 روز
مكان اجرا : محور شوش ، رودخانه كرخه ، جاده اهواز – انديمشك و غرب دزفول
رمز عمليات : يا زهرا ( سلام الله عليها )
تلفات دشمن : بيش از 4000 كشته و 15000 اسير
ارگان هاي عمل كننده : سپاه و ارتش
اهداف عمليات : آزاد سازي بخش وسيعي از خاك ايران و خارج ساختن شهر هاي دزفول ، انديمشك و جاده انديمشك – اهواز از برد توپخانه و سايت موشكي دشمن در چهار مرحله


============================================================
عملیات فتحالمبین چگونه نامگذاری شد؟
تیپ یك لشكر 10 زرهی عراق عامل اصلی جنایت هویزه
رزمندگان سپاه، بسیج و ارتش جمهوری اسلامی ایران با شنیدن رمز عملیّات، از كمینگاههای خود خارج شده و راه رسیدن به دشمن را در پیش میگیرند و در همان ابتدای عملیّات، دو گردان از سپاه و دو گردان از ارتش بدون درگیری با دشمن، از خطوط مقدم نیروهای عراق گذشته و اقدام به دور زدن توپخانه آنها میكنند.
عملیات فتح المبین در ساعت سی دقیقه بامداد روز دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۶۱ با رمز یا زهرا (ع) در جبهه جنوبی در منطقه غرب شوش و دزفول با وسعت حدود ۲۵۰۰ کیلومتر مربع انجام شد. طرحریزی عملیات فتحالمبین از اواسط آبان ١٣٦٠ آغاز شده بود.
اول فروردین ماه 1361 در حالیكه رزمندگان اسلام برای حمله آمادهاند و بیصبرانه منتظر شنیدن رمز عملیّات هستند، اما از اعلام شروع حمله خبری نمیشود. سلحشوران اسلام همچنان منتظر میمانند تا قرارگاه فرماندهی آغاز حمله را اعلام كند.
روز دوّم فروردین ماه، مقر فرماندهی سپاه و ارتش آماده صدور دستور عملیّات میشود. استخاره به قرآن كریم، آیه 17 سوره مباركه فتح را در مقابل دیدگان فرماندهان جنگ میگذارد و بدین ترتیب عملیّات، فتحالمبین نامگذاری میشود.
زمانی كه عقربه ساعت روی 30 دقیقه بامداد قرار میگیرد، پیام رمز شروع عملیّات توسط فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی(سردار محسن رضایی) و فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران(سپهبد شهید صیاد شیرازی)صادر میشود.
عملیّات فتحالمبین- مرحله اول
بسماللهالرّحمنالرّحیم: بسمالله القاصم الجبارین. یا زهرا (س)، یا زهرا (س)، یا زهرا (س)
سرانجام با این پیام مبارك، عملیّات فتحالمبین در تاریخ 2/1/61 در ساعت 30 دقیقه بامداد در غرب دزفول و شوش (بدون آتش تهیه) آغاز میشود.
اهداف این عملیّات انهدام دشمن، آزادسازی ارتفاعات و مناطق جنوب كشور میباشد. رزمندگان سپاه، بسیج و ارتش جمهوری اسلامی ایران با شنیدن رمز عملیّات، از كمینگاههای خود خارج شده و راه رسیدن به دشمن را در پیش میگیرند.
برای این مهم چهار محور فجر، قدس، نصر و فتح در نظر گرفته میشود. در همان ابتدای عملیّات، دو گردان از سپاه و دو گردان از ارتش بدون درگیری با دشمن، از خطوط مقدم نیروهای عراق گذشته و اقدام به دور زدن توپخانه آنها میكنند.
رزمندگان اسلام چنان هوشیارانه و با احتیاط كامل از روی سنگرهای دشمن عبور میكنند كه حتی دشمن متوجه آنها نمیشود. بدین ترتیب رزمندگان خود را به نزدیك توپخانه عراق میرسانند. دشمن مشكوك میشود و در محور شمالی شروع به گلولهباران و شلیك منور میكند.

ساعت 01/05 پس از آغاز حمله، فرماندهان توپخانه دشمن خبر میدهند كه مورد حمله قرار گرفتهاند و توپخانه آنان در حال سقوط است، ولی از فرماندهی جواب داده میشود هیچ علامتی كه نشان از عملیّات باشد، مشاهده نمیشود.
بار دیگر مسئول توپخانه با التماس از فرماندهان رده بالا میخواهد كه نیروی كمكی به محل اعزام دارند، ولی مجدداً مسئولان رده بالا این ادعا را به تمسخر گرفته و آن را ناشی از مصرف بیش از حد مشروبات الكلی میدانند.
در خاتمه به توپخانه گفته میشود در جلوی شما چند گردان زرهی مستقرند و آنها هیچ گزارشی مبنی بر حمله ایرانیها ندادهاند، شما چطور ادعا میكنید كه مورد حمله واقع شدهاید؟
درساعت یك و پنجاه دقیقه، اولین خاكریزهای دشمن سقوط میكند. همچنین خمپارهاندازهای دشمن واقع در ارتفاعات كوتكابون محاصره شده و به تصرف در میآید.
در ساعت 09/2 دقیقه به تمامی یگانها در حالی كه آتش تهیه وجود ندارد و دشمن نیز همچنان در بیخبری است، دستور سرعت عمل داده میشود. ده دقیقه بعد از دستور قرارگاه فرماندهی ایران، دشمن متوجه حمله سرتاسری ایران شده و به تمامی نیروهای خود دستور آمادهباش میدهد.
در جبهه شمالی (قدس) با هجوم برقآسای رزمندگان اسلام، مواضع دشمن سقوط میكند و تانكهای آنها از مهلكه میگریزند و فرصت مناسبی پیش میآید تا تحكیم مواضع موقتی انجام گیرد.
در جبهه جنوبی (فتح) نیز با حمله سریع نیروها، ارتباط یگانهای دشمن در منطقه قطع میشود و آنها با سردرگمی به هر سو پراكنده میشوند تا از آتش رزمندگان اسلام در امان بمانند.
در جبهه میانی (فجر) رزمندگان اسلام (سهراه) شلیبیه را محاصره میكنند و پس از نبردی سنگین، مواضع دشمن سقوط كرده و فرصت نفوذ به عمق مواضع دشمن فراهم میآید.
در جبهه شمال شرقی منطقه عملیّاتی (نصر) عملیّات با موفقیت صورت میگیرد و فرماندهان بعثی بدون مقاومت جدی از مهلكه فرار میكنند.
بدین ترتیب نیروهای عراقی از هر سو مورد هجوم قرار میگیرند و مواضع آنها یكی پس از دیگری سقوط میكند. عراقیها برای چندمین بار با توپخانههای خود تماس میگیرند تقاضای اجرای آتش میكنند، اما از آتش توپخانه خبری نمیشود.
صدای تكبیر رزمندگان اسلام چنان رعبی در دل عراقیها میافكند كه گروه گروه تسلیم میشوند.

آرپیجی زنها و شكارچیان تانك با اقدامات متهورانه خود، حماسهای فراموش نشدنی خلق میكنند. آرپیجیزنها خود را در مقابل گلوله مستقیم تانك قرار میدهند و شكار آنها، منطقه را به آتش میكشند. شلیك بیامان شكارچیان تانك چنان است كه امان از دشمن گرفته میشود.
تیپ یك لشكر 10 زرهی عراق كه عامل اصلی جنایت هویزه بود و با انجام پاتكهای متعدد، تعداد زیادی از رزمندگان شجاع اسلام را به شهادت رسانده بود، هدف سنگینترین حملات بیامان رزمندگان قرار میگیرد. این حمله چنان است كه مقر تیپ مزبور به جهنمی از آتش مبدل میشود.
به دستور صدام باقیمانده این تیپ راه گریز را در پیش میگیرند و تعداد زیادی هم به اسارت درمیآیند.
نزدیكی صیح، با روشن شدن هوا عراقیها چشم امید به حمایت نیروی هوایی میدوزند. رزمندگان اسلاك دستبردار نبوده و همچنان به دشمن ضربات سنگینی وارد میكنند و در حالی كه جنگندههای عراق با بمباران وسیع تلاش میكنند.
ظفرمندان اسلام را وادار به عقبنشینی كنند، نیروهای عملكننده در محور شمالی و جبهه قدس، در ساعت 5/8 بامداد پادگان عین خوش و مناطق اطراف را كاملاً به تصرف خود درمیآورند و پس از آن، دستور تحكیم و تثبیت مواضع صادر میشود.

محور شمالی منطقه عین خوش و امامزاده عباس و جاده تداركاتی دهلران (كه در دست دشمن بود) سقوط میكند.
در جبهه شمال شرقی تپههای علی گرهزرد و شاوریه و توپخانه سنگین دشمن و سه راهی و ارتفاعات نادری به تصرف درمیآید.
در جبهه میانی (جنوب شرق) نیز خطوط و خاكریزهای دشمن تسخیر میشود و توان رزمی دشمن تا سی درصد منهدم شده و اهداف دیگری هم محاصره میشوند.
در جبهه جنوب نیز خطوط مقدم دشمن تسخیر و پس از وارد كردن شرباتی به ماشین جنگی دشمن، تا دامنه ارتفاعات رقابیه فتح میشود.
در این مرحله مجموعاً 650 كیلومتر مربع از خاك میهم اسلامی آزاد و بیش از 6000 نفر اسیر و 10000 نفر كشته و زخمی میشوند و چندین تیپ و گردان زرهی و مكانیزه دشمن نیز منهدم میشود و توپخانه آنها سالم به غنیمت رزمندگان اسلام درمیآید.
عملیّات فتحالمبین- مرحله دوم
پس از پیروزی خیرهكننده مرحله اول عملیّات و قرار گرفتن نیروهای اسلام در حالت تهاجمی، فرماندهان سپاه و ارتش تصمیم میگیرند مرحله دوم عملیّات را با سرعت تمام آغاز كنند تا دشمن منهزم نتواند به بازسازی یگانهای خود بپردازد.
با گرم شدن تنور عملیّات و پیروزیهای درخشان، نیروهای داوطلب مردمی، گروه گروه برای شركت در عملیّات به منطقه جنگی اعزام میشوند. كثرت نیرو یكی از عوامل سرعت بخشیدن به مرحله دوم عملیّات میشود.
مرحله دوم عملیّات در كمتر از 24 ساعت، شروع میشود و رزمندگان بار دیگر به مواضع دشمن متجاوز یورش میبرند. این در حالی است كه رادیو بغداد مثل همیشه عملیّات ایران را شكست خورده اعلام كرده و پس از آن تهدید میكند كه درصورت ادامه حمله از اسلحههای گوناگون و جدید خود بهره خواهد گرفت.
در تاریخ 4/1/61 در ساعت یك بامداد و با رمز مبارك «یا زهرا (س)» نیروهای اسلام هجومهای ویرانگر خود را آغاز میكنندو دشمن كه توان مقابله را در خود نمیبیند، تیپهای جدید را از دیگر مناطق به محل درگیری اعزام میكند.
رزمندگان اسلام از سه محور (تنگه رقابیه، ارتفاعات میشداغ و تنگه دلیجان) بر دشمن هجوم میبرند. در فاصله دو عملیّات دشمن بخشی از نیروهای زرهی خود را از منطقه جنوب به طرف شمال اعزام میكند و موفق میشود امامزاده عباس و دشت عباس را تصرف كند.
رزمندگان اسلامك حدود 8 كیلومتر در خاك دشمن پیشروی میكنند، ولی از دشمن اثری نمیبینند. پس از مدتی اولین میدان مین دشمن به عمق 300 متر دیده میشود و بلافاصله آتش تیربار و دوشكا به شمت رزمندگان شلیك میگردد. نبردی سخت در میگیرد و سرانجام در نزدیكی صبح دشمن با تحمل شكستی سخت، اقدام به عقبنشینی میكند.
در جریان مرحله دوم درگیری، لشكر یك مكانیزه عراق ضربات سختی را متحمل میشود. با روشن شدن هوا، نیروی هوایی دشمن وارد عمل میشود كه با پدافند قوی آتشباری ایران، تعدادی هواپیما ساقط میشوند و بقیه با بمبارانهای بیهدف، آسمان منطقه را ترك كرده و از معركه میگریزند.

دشمن پس از عقبنشینی موقت، بار دیگر در منطقه و ارتفاعات حساس رقابیه اقدام به پاتك سنگین میكند و با تمام قوا تلاش میكند منطقه را در كنترل بگیرد، كه با مقاومت كمنظیر قوای اسلام مواجه میشود.
در این نبرد شدید تعدادی از تانكهای دشمن مورد هدف قرار گرفته و در آتش میسوزند و تعداد زیادی از فریبخوردگان ارتش عراق كشته میشوند و تعدادی هم به اسارت رزمندگان اسلام در میآیند.
بدین ترتیب بار دیگر دشت عباس و رقابیه از چنگ دشمن خارج میشود و آرایش دشمن به هم میخورد و نیروهای عراقی به صورت سرگردان در منطقه پراكنده میشوند و بناچار به جای اول فراخوانده میشوند.
در نتیجه، توان رزمی آنان لحظه به لحظه با تهاجم نیروهای ایران از زمین و هوا، تحلیل رفته و نیروها گروه گروه خود را تسلیم میكنند. در پایان مرحله دوم عملیّات 65 درصد اهداف از پیش تعیین شده حاصل میشود.
عملیّات فتحالمبین- مرحله سوم
دو روز پس از پایان مرحله دوم و با اعزامهای گسترده نیروهای داوطلب مردمی و هوشیاری و برنامهریزی موفق فرماندهان سپاه و ارتش، سومین مرحله از عملیّات فتحالمبین در تاریخ 7/1/61 (در نیمه شب) آغاز میشود.
دشمن در محور عملیّاتی شوش به دلیل تك گستردهاش، بهتر از دیگر محورها عمل میكند، زیرا در مقابل شوش، رادار و سایت 4 و 5 كه نقش مهمی در رهگیری و كنترل منطقه ایفا میكند، وجود دارد و ارتش عراق با تمام توان سعی میكند آن را نگه دارد. صدام ادعا میكند كه اگر ایرانیها بتوانند سایت 4 و 5 را بگیرند، كلید بصره را به آنها خواهد داد.
برای آزادسازی این اهداف استراتژیك، محور نصر كه در شمال شرق منطقه عملیّاتی عمل میكرد، مأموریت مییابد دشمن را دور زده و در پشت سر آنها اقدام به عملیّات كند و محور مقابل دشمن (جبهه فجر) نیز مأمور میشود كه با تمام قوا دشمن را از سمت مقابل مشغول كند.
اولین درگیری بین رزمندگان اسلام و محافظین سایت 5 در ساعت 20/3 آغاز میشود. رزمندگان دیسگر محورها كه از تأخیر بسیار زیاد و درگیری نگران شده بودند، با رمز مبارك «یا زهرا (س)» حمله سهمگین خود را شروع میكنند.
نیروهای اسلام با استفاده از توپخانه دشمن كه تصرف كرده بودند و سایر آتشبارها، جهنمی از آتش برای دشمن فراهم میكنند. در ساعت چهار بامداد، سایت 5 و در ساعت شش رادار به تصرف درمیآید و پیشروی به سوی سایت 4 ادامه مییابد. با هجوم بیامان، سایت 4 نیز در ساعت هفت صبح از چنگ متجاوزان عراقی آزاد میشوند.
در این لحظات، هر چهار محور فشار خود را افزایش میدهند و نیروهای وحشتزده عراقی در عملیّات گازانبری نیروهای اسلام گرفتار میآیند. با انهدام گسترده نیروهای زرهی دشمن، دود سیاه رنگ حاصل از سوختن ادوات زرهی و مهمات دشمن، منطقه فتحالمبین را فرا میگیرد، به طوری كه دیدهبانی مشكل میشود.
با حضور نیروهای پیاده ایران در پس مانده نیروهای سرگردان دشمن، فرار و تسلیم به اوج خود میرسد. هوانیروز در این نبرد بیامان با شكار تانكها و دیگر ادوات زرهی دشمن، كاری میكند فراموشنشدنی با آتش گرفتن تانكها و انبار مهمات، دشمن رو به هزیمت میگذارد و در دشت وسیع منطقه پراكنده میشود.
با الحاق كامل قوای ایران در نزدیك مرز بینالمللی، راه هرگونه فرار بر نیروهای عراقی بسته میشود و بدین ترتیب نیروهای آنان دستهدسته اسیر شده و غنائم به دست رزمندگان اسلام میافتد.
تنگه رقابیه و عین خوش مملو از اجساد دشمن میشود. در آخرین مرحله، پس از رسیدن به این دو تنگه، اهداف عملیّات به طور صددرصد حاصل و فتح میشود و مهمترین مواضع پدافندی، در اختیار ایران قرار میگیرد.
در این شرایط كه شكست نیروهای عراقی بسیار آشكار بود، رادیو بغداد با شور و هیجان اعلام میكند كه نیروهای شجاع عراق همچنان در حال پیشروی به سوی دزفول و شوش هستند و قوای ایران راه فرار را در پیش گرفتهاند.
با این پیروزی سپاه اسلام، شادی زایدالوصفی مردم و رزمندگان اسلام را در بر میگیرد و مردم در تمام كشور با چراغانی و پخش نقل و شیرینی، پیروزی فتحالمبین را همراه ایام نوروز جشن میگیرند.
دستاوردههای رزمندگان اسلام در این عملیات:
مناطق آزاد شده:
جاده دهلران، دشت عباس، عین خوش و مناطق دشت چنانه و زمینهای سرخه. مناطق شمال غربی خوزستان به اسامی ابوصلبی خات، علی گره زرد، عین خوش، تینه، برتازه، رقابیه، میش داغ، ارتفاعات 350 شاوریه، بلما، تپه چشمه و جوقینه، ارتفاع 202 و كمرسرخ.
خارج كردن شهرهای دزفول، شوش، اندیمشك، پایگاه چهارم هوایی، جاده سراسری اندیمشك- اهواز و صدها روستا از زیر آتش دشمن.
دستیابی به چاههای نفت ابوغریب در ارتفاعات تینه.
تصرف و تأمین 5 پاسگاه مرزی.
تجهیزات منهدم شده دشمن:
18 فروند هواپیما.
3 فروند هلیكوپتر.
361 دستگاه تانك و نفربر.
صدها دستگاه خودرو نظامی و مقدار قابل توجهی از انواع سلام سبك و سینگین.
یگانهای منهدم شده دشمن:
لشكر 10 زرهی متشكل از تیپ 42 زرهی، تیپ 24 مكانیزه، تیپ 17 زرهی و گردان 6 از تیپ 5، لشكر مكانیزه شامل تیپ 1 مكانیزه، تیپ 27 مكانیزه، گردانهای تانك اندلس، قرطبه، اشبیله و گردان 8 مكانیزه، تیپ 34 و 51 زرهی، تیپ 422، 96 و 93 پیاده، تیپ 10 نیروهای ویژه و تیپ 421 پیاده.
غنایم: 150 دستگاه تانك.
170 دستگاه نفربر.
500 دستگاه خودرو.
165 قبضه توپ 182، 130 و 152 میلیمتری.
مقدار زیادی سلاح سبك و نیمه سنگین.
یك عدد كامل موشك سام 6 به همراه 3 فروند موشك.
مقدار قابل توجهی از انواع مهمات ...
تعداد كشته و زخمی دشمن:
25000 نفر.
تعداد اسرا: 15000 نفر.
============================================================



برچسب ها :
عملیات فتح المبین ,
شوش ,
ترکالکی ,
یادمان ,
گتوند ,
شهید ,
شهادت ,
درباره :
عملیات ها ,